|
|
|
... zsemlére öntjük és állni hagyjuk.
A meggyet kimagozzuk, a zsemlét és a meggyet rétegezve lerakjuk a tálba, apró darabokra vágott vajjal megszórjuk.
A 3 tojá... |
|
|
|
|
|
|
|
... süssük.
Bejglik
Diós-mákos bejgli 1.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj (vagy 25 dkg vaj, 20 dkg libazsír), 3 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg cukor, só, 4 dl tej.
A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal deszkán elmorzsoljuk, az élesztőt egy kevés langyos tejben feloldjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztának keménynek k... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... percig. Ezután szűrd le az italt és azonnal, még forrón szervírozhatod. Legegészségesebb - és kifejezetten fogyasztó hatású - ha minden édesítőszer nélkül fogyasztod, de ízlés szerint cukorral, vagy mézzel is ízesítheted.
Méhecske jégpályája
Hozzávalók: 4 filter Earl Grey tea 1/3 csésze méz, 3 csésze almalé, 3 csésze víz, citromkarikák
A forrásban levő vízbe... |
|
|
|
|
|
|
|
... kristálycukor, 5 dkg szeletelt mandula.
A borkrémhez: 5 tojás, 1 liter tokaji furmint, 14 dkg liszt, 5 dkg mazsola, 15 dkg kristálycukor.
1. A vizet az olajjal, a cukorral és a sóval feltesszük forrni. Ha forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, majd addig hevítjük még, amíg el nem válik az edény falától. A tűzről levéve egyenként hozzákeverjük a tojásokat.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... megdaráljuk.
2. A tésztához a margarint a használat előtt egy órával kivesszük a hűtőből, hogy puhuljon. Ezután gyors mozdulatokkal alaposan összemorzsoljuk a finomliszttel, majd a porcukorral és a darált dióval. Csipetnyit megsózzuk, végül a tojássárgájával tésztává gyúrjuk, kerek cipóvá formáljuk, és liszttel meghintve, letakarva 1 órára a hűtőbe tesszük.
3. Közben elk... |
|
|
|
|
|
|
|
... margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 60 dkg meggy, 4 evőkanál keményítő, 2 evőkanál fahéj, 2 evőkanál amarettó likőr, 150 g cukor, 2 evőkanál citromlé
A meggyet saját levében a cukorral, a citromlével, a fahéjjal feltesszük főni, mikor forr, vízzel elkevert keményítővel besűrítjük (sűrű szószt készítsünk), majd a tűzről levéve ízesítsük likőrrel.
A tészta alapa... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor.
Előkészítés:
A cseresznyét megmossuk, lecsöpögtetjük és kimagozzuk.
A felét kettévágjuk, a másik felét péppé aprítjuk.
Elkészítés:
A dzsemfixet két evőkanál cukorral elkeverjük, majd hozzáöntjük
a gyümölcslé, a gyümölcs és a citromsav keverékéhez.
Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, majd ha már forr,
a maradé... |
|
|
|
|
|
|
|
... citrom leve, 2 dl tejszín, só,
A galuskához:
1 tojásfehérje, 2 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tej
Elkészítése:
A meggyet megszórjuk a cukorral, és állni hagyjuk. Vízben kifőzzük a szegfűszeget és a fahéjat, majd leszűrjük. A meggy levét hozzáadjuk a szegfűszeges-fahéjas léhez, és annyi vizet adunk hozzá, hogy 7 dl legyen, majd fe... |
|
|
|
|
|
|
|
... másképp
Egy "hagyományos" menü is indulhat különleges előétellel. Laczkó Ottó marinírozott pontyrudakat ajánl. Az előétel úgy készül, hogy a rántott ponty mellé salátaecetet készítünk cukorral és sóval. A hozzáadott hagymát leforrázzuk, hogy ne legyen csípős. Petrezselyemmel ízesítjük, és egy csepp olívaolajat is teszünk bele, mielőtt hozzáadjuk a halakat. Az ételt egy egész ... |
|
|
|
|
|
|
|
... csomag csokikrémpor,
5 tojásfehérje,
20 dkg cukor,
20 dkg vaj,
10 dkg porcukor,
4 dkg tojáshab.
Elkészítés:
A sárga laphoz az 5 tojást a cukorral meglangyosítjuk, addig verjük. Hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük. Sütőben egy lapot sütünk belőle. Hasonlóan készítjük el a barna tésztát is, ebbe még kakaópor is kerül. Két barna lap... |
|
|
|
|
|
|
|
... gumóját vékonyan meghámozzuk, majd nagylyukú almareszelőn lereszeljük. A vajon megfonynyasztjuk a hagymát, beleszórjuk a karalábét, üvegesre pároljuk (nem szabad megpirulnia!), majd a cukorral ízesítjük. Ráöntjük a levest, és ha forr, kis lángra állítva, lefödve (kb. 15 perc alatt) puhára főzzük. Lehúzzuk a tűzről, s ha kissé kihűlt, turmixoljuk. A tejszínnel dúsítjuk, sózzuk, bor... |
|
|
|
|
|
|
|
... csapott teáskanál porcukor, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 30-35 dkg főtt füstölt sonka (vagy kicsontozott füstölt csülök), 1 mokkáskanál só.
Az elmorzsolt élesztőt 0,5 dl langyos tejjel és cukorral futtassuk föl. Azaz: az élesztőt keverjük el a langyosra melegített tejjel és cukorral, majd takarjuk le. 15 perc múlva duplájára nő, "kifut" a bögréből. Az átszitált lisztet, a langy... |
|
|
|
|
|
|
|
... vízsugár alatt megmossuk, és lecsöpögtetjük. Tálba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, majd leszűrjük, és megmérjük a vizet. Ízlés szerinti mennyiségű ecettel, sóval és cukorral összekeverjük, és felforraljuk. (Inkább savanyú, mint édes legyen.) A tetején képződő habot leszedegetjük. Beleszórjuk a borsot, és a hagymákat is beletéve, az újraforrástól számított 2 perc... |
|
|
|
|
|
|
|
... szegfűszeg
felvert tejszín a díszítéshez
Elkészítés:
Felteszünk egy lábasban vizet forrni, és amikor gyöngyözve forr, beleöntjük a cseresznyét. Megszórjuk cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel, és gyorsan elkészítjük a habarást. Egy csészébe beleteszünk 5 púpos evőkanál lisztet, és vízzel csomómentesre keverjük. Egy szűrő ... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerint
* 3 közepes nagyságú citrom leve
* 1 teáskanál frissen reszelt citromhéj
* csipetnyi só
Elkészítés: A citrom levét kipréseljük, majd összekeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a sóval. Beöntjük a turmixpohárba. Rátöltjük a kefirt, és habos, egynemû masszává keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, és tovább keverjük még 1 ... |
|
|
|
|
|
|
|
... eperkrém
Hozzávalók:
- 15 dkg eper
- 4 dkg cukor
- vaníliáscukor
- 1 doboz Milli Főző tejkrém 3% 0,3l
- 8 tojás
- 4 dkg Milli teavaj
A megmosott epret a cukorral főzzük meg, szórjunk rá egy teáskanálnyi vaníliáscukrot. Amikor teljesen puha az eper, turmixoljuk össze. Adjunk hozzá 2 dl Milli Főző tejkrémet és keverjük el vele.... |
|
|
|
|
|
|
|
... széleit kicsit elvékonyítjuk. Kis kifliket formálunk és a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A kifliket a sütőpapírral együtt kihúzzuk a tepsiből, majd megszórjuk őket a vaníliás porcukorral. Miután kiültek, megismételjük a műveletet. 3). Vaníliás Hókifli II.Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula vagy dió, 5 dkg cukor, 2 cs. vanília cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Ivan Gyenyiszovics egy napja
(regény)
Fordította: Wessely László
Reggel ötkor - mint mindig - a parancsnoki barakk előtt lógó síndarabon a kalapács elkongatta az ébresztőt. Szaggatott csörömpölése gyengén hatolt át a kétujjnyi vastag jéggel bevont ablaküvegen, és hamarosan elhalt: a nagy hidegben a felügyelőnek nem volt kedv... |
|
|
|
|
|
|
|
... leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egésztojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzá adjuk a tojás keveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hő... |
|
|
|
|
|
|
|
... leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egésztojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzá adjuk a tojás keveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hő... |
|
|
|
|
|